NIS2-direktivet är en uppdaterad europeisk reglering som ska stärka cybersäkerheten och skapa enhetliga krav inom EU. För svenska organisationer, särskilt inom offentlig sektor, innebär detta ökade skyldigheter gällande riskhantering och rapportering av incidenter. NIS2 införs som svensk lag sommaren 2025 som tidigast.
NIS2 är en del av EU:s strategi för att skydda digital infrastruktur och säkerställa att kritiska tjänster kan fortsätta att fungera även vid cyberhot. Genom att införa enhetliga regler vill EU skapa en mer robust digital infrastruktur som kan hantera framtida utmaningar.
Till skillnad från den ursprungliga NIS-regleringen har NIS2-direktivet ett bredare fokus och inkluderar fler verksamheter. Dessutom har kraven för efterlevnad och sanktionerna blivit tydligare och strängare. Detta gör att organisationer behöver vidta mer omfattande åtgärder för att uppfylla direktivets krav.
NIS2 omfattar fler organisationer som är kritiska för samhället, både offentliga och privata aktörer. Totalt omfattas 18 olika sektorer, enligt MSB.
Inom offentlig sektor är organisationer som hanterar samhällsviktig verksamhet särskilt berörda. Direktivet gäller exempelvis för myndigheter, kommunala bolag och andra aktörer med ansvar för samhällsinfrastruktur, vård eller utbildning.
Verksamheter som driftar energisystem, vattenförsörjning, sjukvård eller kollektivtrafik påverkas också av NIS2. Dessa aktörer måste nu säkerställa att de har tillräckliga cybersäkerhetsåtgärder och processer på plats.
NIS2-direktivet ställer tydliga krav på offentlig sektor och svenska organisationer för att förbättra deras motståndskraft mot cyberattacker och andra säkerhetshot. De krav som ställs är anpassade för att hantera både lokala och internationella säkerhetshot som kan påverka verksamheten.
Organisationer måste genomföra regelbundna riskanalyser och implementera lämpliga säkerhetsåtgärder. Incidenter som påverkar verksamheten måste rapporteras till ansvariga myndigheter inom 24 timmar för initial bedömning.
Inför att NIS2 inför som lag i Sverige sommaren 2025 bör organisationer och offentlig sektor kartlägga sina nuvarande säkerhetsåtgärder och identifiera potentiella brister. Därefter kan en plan för att åtgärda dessa tas fram, med fokus på att säkerställa att de nya regler efterföljs.
Förbereldelse: